zaterdag 7 juni 2008

Boel in Istanbul


Dat de islamisten van Erdogan in de tegenaanval zouden gaan nadat de rechterlijke macht het verbod op hoofddoeken aan hogescholen weer instelde, lag voor de hand. Vanzelfsprekend sturen zij nu hun "schlatten", hun gehoofddoekte wijven, de straten op in Istanbul.

Intussen beschuldigt de regerende Turkse AK-partij van premier Erdogan het Constitutionele Hof ervan het gezag van het parlement te ondermijnen. Dat zei de vicevoorzitter van de partij gisteravond na een ruim zes uur durend spoedzitting. Het zit de islamisten duidelijk heel hoog, zij hadden verwacht dat de druk van Europa zou volstaan om carte blanche te krijgen met hun salami-gewijze islamisering van het eens zo seculiere land.

'De gerechtelijke uitspraak is een directe ingreep in de macht van het parlement. Het is in strijd met de scheiding der machten', lamenteert vicevoorzitter Dengir Mir Mehmet Firat. 'En het is in strijd met de grondwet.'

Hoe bedrieglijk en arrogant toch! De islamisten gebruiken de zwakke plekken in het democratisch systeem (one man one vote) om een islamitische dictatuur te bewerkstelligen, maar kunnen het niet verkroppen als die democratie zich teweer stelt (democratie is meer dan stemmen alleen, het moet ook gebeuren door democratische partijen die een democratie op het oog hebben).

Turkse kranten beschrijven de uitspraak als "de grootste politieke nederlaag” van de AK-partij sinds die in 2002 aan de macht kwam. "Een besluit om de AK-partij te verbieden is nu onvermijdelijk” schrijft de krant Vatan.

Laat het ons hopen.
_

Double Standards

Double Standards

Waiting for the Sequel...