vrijdag 16 mei 2008

Vreemdelingenhaat in Italië


In de buurt van Napels in Zuid-Italië werden de afgelopen dagen kampen van illegale migranten in brand gestoken door groepjes autochtone Napolitaanse jongeren.

«Wie zich uitslooft, mag hier blijven. Maar tegen de rest moeten we maatregelen treffen, desnoods met vuur. Italië is geen democratie, de staat komt niet voor ons op. Deze etnische zuivering dringt zich op», roept een heethoofd, opgetekend in de Milanese krant Corriere della Sera. De journalist die de getuigenis noteerde, vraagt zich af of de jongeman de draagwijdte begrijpt van de term 'etnische zuivering'.

Italië kent een bizarre opstoot van vreemdelingenhaat, jegens de Roma-gemeenschap maar ook tegen Noord-Afrikanen en zwarte Afrikanen die in grote aantallen het land binnenstromen. De voorbije dagen hebben woedende Italiaanse bewoners meermaals brand gesticht in kampen waar illegalen hokken, in de omgeving van Napels.

'We hopen werkelijk dat we ons vergissen, maar we vrezen dat deze opstoot van vreemdelingenhaat zich over de rest van Italië zal verspreiden', zegt Loris De Filippi van de Italiaanse "Artsen Zonder Grenzen". Volgens een peiling, in opdracht van de Romeinse krant la Repubblica, vindt liefst zeventig procent van de Italianen dat clandestiene immigranten onmiddellijk moeten worden uitgewezen. De regering heeft oog voor het algemene ongenoegen en werkt aan een verstrenging van het immigratiebeleid.

Mensen die het recht in eigen hand nemen als de overheid te kort schiet, het is een fenomeen dat beetje bij beetje terugkeert in de hele Westerse wereld waar de verloedering tastbaar wordt tengevolge van massieve migratie zonder aanpassing.

Double Standards

Double Standards

Waiting for the Sequel...