vrijdag 23 mei 2008

Boel in Brussel (1)


In vorig artikeltje kondigde ik een nakende burgeroorlog aan in Frankrijk, met gebruik van oorlogswapens en al. Het is al lang geen kwestie meer 'of' dan wel 'wanneer' het vuur in de pan slaat. Mijn volgend bericht zou - ter vergelijking - over de situatie in diverse Engelse steden en gemeenten in het Brusselse gaan, maar de actualiteit haalt mij in. In Brussel althans.

Na de bekerfinale tussen Anderlecht en AA Gent zondagavond braken rellen uit tussen supporters van paarswit en Marokkanen uit de buurt, én uit andere Brusselse gemeenten, want met Anderlecht of voetbal heeft het feitelijk niets te maken.

Via een internetblog werden Noord-Afrikaanse jongeren opgeroepen om "af te rekenen" met de blanke supporters van voetbalclub Anderlecht. "Steek cafés, huizen en auto's in brand", luidde de boodschap. Meer dan 600 heethoofden reageerden al op het bericht, een herkenbare oproep tot "jihad".

Anderlecht vroeg intussen om de internetblog te sluiten. De burgemeester, Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), neemt de bedreigingen om vanavond geweld te gebruiken tegen blanke supporters van Anderlecht ernstig en zet extra manschappen van de politie in. Het parket voert een onderzoek naar de initiatiefnemers van de blog. Die zouden uit het buitenland komen.

Dat hadden wij u ook kunnen vertellen. Wat vandaag in Anderlecht gebeurt, is niets uitzonderlijks, de bekermatch is maar een aanleiding of excuus waarop men zat te wachten om de agitatie op te starten. We moeten de modus operandi van "het beest" (het jihadisme) doorzien om het mechanisme erachter te bevatten.

Dit soort "territoriumrellen" en kat-en-muis-spelletjes met de politie zijn enerzijds prikken om de slagkracht van de ordetroepen te testen en hun tactieken te observeren. Anderzijds is het intimidatie jegens het "politieke bestel" die zal uitmonden in de toezegging van de overheid om imams en bepaalde "overlegfiguren" in de migrantencité's meer concessies, middelen en macht te geven teneinde de lieve vrede te herstellen en (tijdelijk) te bewaren.

Slotsom is dat we weer wat opschuiven richting "sharia". En hoe dan ook staat de islamitische gemeenschap weer een stap verder in het consolideren van de enclave-status waarbij de overheid hier helemaal niets meer te vertellen heeft en waar in ruil voor de jiziyya (taks die ongelovigen betalen aan de moslimgemeenschap voor wat betrekkelijke rust) in de vorm van uitkeringen, steun, subsidies etcetera een "gewapende vrede" wordt afgeroepen, tot het volgend conflict ontbrandt dat het proces weer een stap verder duwt.

We hebben in deze één geluk, voor zover we überhaupt optimistisch mogen klinken: de échte burgeroorlog start in Frankrijk. Dat geeft ons een beetje respijt. Maar als Sarko en de hoeders van de Republiek de zaak niet snel onder controle mochten krijgen, zal het conflict zich als lopend vuur over heel Europa verspreiden en zitten wij er middenin. Hetgeen de afgelopen dagen gebeurde in Johannesburg en Kaapstad (Zuid-Afrika) zal in vergelijking hiermee "kattenpis" lijken.

Double Standards

Double Standards

Waiting for the Sequel...