vrijdag 19 juni 2009

Frankrijk ijvert voor "Vodden-Verbod"

Vodden.jpg

De idee wint veld in Frankrijk het dragen van boerka's en niqabs op straat te doen verbieden. Eigenlijk hallucinant dat wij aan het begin van 21e eeuw nog bezig zijn met onderwerpen zoals deze hatelijke uitingen van achterbakse domheid. Maar toegegeven, beter laat dan nooit. En Frankrijk zal nog maar eens de weg moeten wijzen...

Fadela Amera, staatssecretaris voor de Stad, en dus ook voor de banlieues, is voor een verbod van de islamitische 'sluier' die de vrouw van kop tot teen omzwachtelt. 'De boerka is slechts de zichtbare en fysische uitdrukking van de aanwezigheid van fundamentalisten en integristen in ons land', zei de gewezen voorzitster van het collectief 'Ni putes ni soumises' (noch hoeren noch sloren) gisteren in een radio-interview.

Drieënzestig parlementsleden hebben een voorstel ondertekend voor de oprichting van een commissie die een verbod moet bestuderen van de allesomhullende 'sluier'. Het gaat om de boerka, die de vrouw totaal onzichtbaar maakt, en de niqab, die de vrouw ook geheel inpakt, maar een smalle opening aan de ogen laat. In de boerka zit voor de ogen een rastertje in stof dat de vrouw een zeer beperkt blikveld geeft.

Het initiatief komt van de communistische volksvertegenwoordiger André Gerin. Gerin is ook burgemeester van Le Vénissieux, een voorstad van Lyon, waar voornamelijk allochtonen en immigranten wonen. Hij vindt dergelijke kledij een belediging voor de waardigheid van de vrouw. 'Het beeld van die opgesloten vrouwen is al ondraaglijk wanneer het uit Iran, Afghanistan en Saudi-Arabië komt. Het is totaal onaanvaardbaar op de grond van de Franse republiek', zei hij. Gerin zei nog dat er in zijn gemeente steeds meer vrouwen rondlopen in die 'mobiele gevangenissen'.

'Ik zet me dagelijks in voor de rechten van de vrouwen in Afghanistan, dus begrijpt u dat ik wil dat alle vrouwen die in Frankrijk wonen, recht hebben op het eigen lichaam en de eigen persoon', verklaarde Pierre Lellouche, expert buitenlands beleid van de regeringspartij UMP, en één van de ondertekenaars. Zijn partijgenoot Thierry Mariani noemde de boerka en niqab 'de ontkenning van het staatsburgerschap van de vrouw, de manifestatie van haar onderwerping. Ook de minister van Nationale Opvoeding, Xavier Darcos zei dat de boerka een teken van onderdrukking is.

Frankrijk heeft in 2003 'opvallende godsdienstige symbolen' uit de scholen gebannen. Darcos noemde het een goede zaak dat 'uiterlijke tekenen van godsdienstige gezindheid en seksistische symbolen' verboden waren in de scholen. Hij hoopte dat ook de boerka en niqab uit de straten en openbare ruimten zouden worden geweerd.

Maar een aantal Franse politici van zowel de meerderheid als de oppositie vragen zich af of het verbod van een bepaalde kledij niet strijdig is met het principe van de individuele vrijheid. Zo zei de secretaris-generaal van de groene partij les Verts, Cécile Duflot, dat de boerka haar schokt 'als mens, als vrouw en als feministe', maar dat ze betwijfelt of een wettelijk verbod het juiste antwoord is. Ze vreesde ook dat een verbod de betrokken vrouwen nog verder in de marginaliteit zou drukken.

(Bron: De Standaard - Mia Doornaert)

AANSLUITEND:

Franse regering overweegt boerkaverbod
Parijs, 19 juni. De Franse regering sluit niet uit het dragen van een boerka bij wet te verbieden. Dat heeft regeringswoordvoerder Luc Chatel vandaag gezegd.

Hij reageerde op een oproep van 60 parlementariërs van diverse politieke kleur om een parlementair onderzoek in te stellen naar het groeiende aantal vrouwen dat allesverhullende kledij, waaronder boerka en niqaab, in het openbaar draagt.
De parlementariërs, aangevoerd door de communist André Gerin, zijn overwegend burgemeesters die in hun gemeenten toenemende problemen signaleren met onder meer het voltrekken van huwelijken en verstrekken van paspoorten.
Staatssecretaris Amara (Stadsbeleid) sprak zich gisteren direct uit voor een verbod op de boerka, die ze vernederend voor vrouwen vindt. Onlangs weigerde een rechter een boerkadraagster de Franse nationaliteit toe te kennen. Sinds begin deze eeuw is op openbare scholen is het dragen van een hoofddoek verboden.

Hoofddoeken verboden in Antwerpse scholen

Als het in Parijs regent, drupt het in Brussel...

Op de Koninklijke atheneums van Antwerpen en Hoboken zijn vanaf 1 september 2009 alle politieke en religieuze symbolen verboden. Dat staat in het nieuwe schoolreglement. De directies nemen die maatregel om hun leerlingen te beschermen tegen de toenemende groepsdruk om bijvoorbeeld een hoofddoek te dragen.

"We merken dat de gelijkwaardigheid en de vrijheid van onze leerlingen in het gedrang komt", verklaren de schooldirecties. "Het is mogelijk dat leerlingen zich onder sociale druk verplicht voelen politieke en religieuze symbolen te dragen. Daarom laten we het niet meer toe."

Veel allochtonen
Beide scholen staan bekend voor hun hoge aantallen leerlingen van allochtone origine. Ze voeren een doorgedreven gelijke kansenbeleid en willen met de aanpassing in het reglement het evenwicht bewaren, zodat iedereen zich in alle vrijheid kan ontplooien.

In Antwerpen gelden er geen algemene richtlijnen voor het onderwijs in verband met hoofddoeken en andere symbolen. De scholen maken volgens onderwijsschepen Robert Voorhamme gebruik van hun autonomie en de stad bemoeit zich daar niet mee. Ook in bepaalde stadsscholen zijn hoofddoeken al verboden.

(BRON: Het Laatste Nieuws)

1 opmerking:

  1. MOGEN GEWONE BURGERS GEMASKERD RONDLOPEN OP STRAAT? NEE. MOET DAAR NOG EEN TEKENING BIJ? NIET DUS.

    BeantwoordenVerwijderen

Of, als u het liever persoonlijk houdt, stuur een mailtje naar kafirharby(at)gmail.com

Double Standards

Double Standards

Waiting for the Sequel...